Over ons


Wij zijn Frans en Edial, en ons verhaal begint in 2016. Zoals dat gaat: in goed gezelschap, met een goed glas wijn en een overvloedige appel- en perenoogst als gespreksonderwerp. Fantaseren, dromen. Wat als? Wat als ons glas wijn een goed glas cider was, door onszelf gemaakt, met onze eigen appels en peren, hier ter plekke.

2017 gingen we van start met de fruitoogst van onze eigen boomgaard en die van vrienden uit de buurt. De oogst was goed. We experimenteerden met appels en peren, brachten smaakvariaties aan met caramel, kersen, zwarte bessen, bramen, kweeappels, en pruimen. We maakten een beperkt aantal ciders in kleine hoeveelheden. De smaak en de kwaliteit van de ciders waren verrassend goed. We besloten de oogst van 2018 te gebruiken voor het eerste oogstjaar van Jaet.

Het concept van Jaet is simpel: moderne ciders die gemaakt zijn in harmonie met de natuur en met respect voor traditie. 

Jaet-ciders worden gemaakt van fruit van het Zeeuwse schiereiland Zuid-Beveland. We werken met de oogst uit onze eigen boomgaard en met de oogst van vrienden die hun bedrijf binnen een straal van 30 kilometer hebben. Zo weten wij altijd waar ons fruit vandaan komt, en dat vinden wij belangrijk. Direct na de oogst persen we het fruit handmatig en fermenteren op ons eigen bedrijf. Omdat we het fruit niet of nauwelijks transporteren, kunnen we altijd werken met mooi, gaaf fruit.   

Onze ciders zijn lastig samen te vatten. Wij laten voor een groot gedeelte de natuur haar werk doen, wat zorgt voor eigenzinnige ciders die altijd anders zijn. Alle ciders van Jaet worden gefermenteerd met zowel 'wilde gist' als gecultiveerde gist, wat voor veel bijzondere smaken zorgt.

Wij zijn een kleine ciderij met een grote droom om zoveel mogelijk mensen te bereiken met fantastische ciders.